Airedaleterrier er den største av terrierrasene. Den ble avlet frem i Storbritannia på midten av 1800-tallet. Navnet har den etter Aire-dalen i Yorkshire. Tidligere gikk den også under navn som bingleyterrier, watersideterrier og workingterrier. Den er også kjent som kongeterrier på grunn av sin størrelse.

Dette er den største av terrierne. Muskuløs, energisk og ganske kompakt i kroppen, men ikke høystilt eller lang. Hannene blir gjerne 58–61 cm i mankehøde, og tispene blir ca. 2 cm lavere. Pelsen er tett og ru, men skal ikke være så lang at den virker lurvete. Dekkpelsen er i tillegg stiv og kan kruse eller bølge seg, men den skal ikke krølle.

Over ryggen har disse hundene en sort eller grizzlet (gråsprenkt) sadel, mens fargen ellers gjerne er brun (tan). Tradisjonelt ble halen kupert til ca. 2/3 lengde, men dette er nå forbudt i Norge. Pelsen er røytefri dersom den håndtrimmes to-tre ganger årlig. Gjøres ikke dette, eller pelsen klippes, vil hunden begynne å røyte, samt få økt risiko for våteksem og andre hudlidelser.

Airdaleterrier er en hund med stort pågangsmot og god fysikk. Den tåler kulde godt, men er naturlig nok ikke like glad i varme. Den er kjent for å ha god stamina og tåler stor fysisk belastning.

(Hentet fra Wikipedia)